20200222 klockan 22.20

Så blir det ett nytt lite speciellt datum och klockslag idag. Frågan är om jag kan vänta till klockan 22.20 innan jag lägger ut detta.

Gran i gran

Varför hinner jag inte blogga? Man borde ju ha all tid i världen, men det är förstås en fråga om prioritering. Nu har jag två saker som jag prioriterar allra mest. Mitt broderi till exempel gör nästan så att jag drömmer om i vilken ordning jag ska sy alla mina stygn. Det är ett räknande och räknande, man syr två stygn här och fem stygn där, så man blir alldeles förvillad. En vän till mig har en moster, som har en korg full med trådar. Hon tar en tråd här och en tråd där och komponerar själv ett mönster. Jag undrar om inte det får bli så för mig, om det bara blir ett kaos bland alla mina trådar till slut.

Här är det laddat för jobb i syalteljén

Det andra jag prioriterar är att jag försöker göra en bloggbok av år 2019. Tidigare har jag använt mig av en firma där jag bara kunde ladda upp hela bloggen inom ett valt tidsintervall, och sedan bara beställa boken i tryck. Nu fungerar det inte i år, trots att jag flera gånger varit i kontakt med firman så vet de inte varför det inte fungerar. Nu får jag göra på ett mycket omständigare sätt då jag måste kopiera varje text för sig och ladda upp varje bild för sig. Jag höll på ett tag och testade vad priset skulle bli så långt. Det verkar som jag blir ruinerad, så nu har jag börjat om och ransonerar bilderna. Det är två stora projekt – åtminstone för mig.

Varför ”gör di på dette viset” undrar Ronja

Jag har haft några damluncher också, med både gubbe och katt. Ronja tycker det är knepigt att vi inte dukar i köket. Annars är hon en väluppfostrad katt, så tillvida att hon sällan hoppar upp på bordet. Nu måste hon kolla vad som ska hända.

Pinnslöjd

Jag har också gjort en tavla. Ja, inte någon fadäs utan jag har helt enkelt varit och köpt en ram. Min faster hade en duk gjord av pinnslöjd. Hon hade fått den av sin fadder som gjort den. Eftersom min faster är min fadder så blir den här ett arv från fadder till fadderbarn och en gång till från fadder till fadderbarn. Den tyckte jag gjorde sig bra som tavla, så den har fått en framträdande plats.

När jag inte gör en tavla, eller äter lunch, eller broderar, eller försöker få till en bloggbok så ser jag på dokumentärer på SVT-play. nu senast tre program om resor till Grönland, en vandring mellan Manchester och London, och en ökenvandring i Jemen. Så därför har det inte blivit så mycket bloggat.

Innan stormen

Långt inne i busken

Det har varnats för dåligt väder, så jag gav mig ut skapligt tidigt för att vara mig. Än så länge är det bara grått och trist. Jag talade med svägerskan i Trollhättan, som sa att det blåste ganska hårt där. Jag gick till stan och genom stadsparken. Jag fick kliva in i de taggiga berberisbuskarna för att få dessa bilder, men det var det värt tyckte jag. Sannolikt är det någon slags Olvon som redan blommar. Nu är jag hemma igen. Vi sitter vid varsin dator. Jan får hjälp med sin via fjärrstyrning från Oslo. Jag sitter här och kan i lugn och ro vänta in blåsvädret.

Alltid på väg

Vårkänsla med tulpaner

Är detta tulpaner från Amsterdam? Nej, jag tror man kan odla fram tulpaner i växthus och slippa transporterna nu för tiden. Hur som helst säljs det i mångder nu när våren är i antågande. Tack Ingeborg för dessa!

Plötsligt så kom den – solen 🙂

Promenerar gör jag varje dag, nej förresten jag vandrar. Visst låter det mycket finare. Idag avvek jag från cykelbanan och in i ”skogen”. Det ska ju vara så nyttigt med så kallat skogsbad. Precis som jag gick på stigen badade hela dungen i solsken. Detta måste vara det ultimata skogsbadet, tycker jag.

Havsbad har jag inte funderat på ännu. Det fåt nog dröja ett tag.

Spegel spegel på väggen där

Vad är nu detta? Nu har jag väl ändå vandrat vilse. Där stod jag i tisdags och försökte göra lite nytta. Det var så roligt att det blir nästan hela nästa vecka också. Hur ska du orka med det undrade mamma, som vet att det är ett tag sedan sist. Ja det får vi väl se efteråt då. 🙂

Utlandsresan

Sjön Maren

Fina vandringsleder finns utmärkta runt sjön Maren. För några dagar sedan cyklade jag dit och valde att gå Äppeluddsleden som är 2,5 km. Det gick bra i början, men hu vad vattensjukt det blev framöver. Då var det redan för sent att vända om och byta till gummistövlar. Igår ägnade jag timmar till att rengjöra mina skor, och då gick ju också den dagen till ända.

Se sån stil han har!

Vi har varit i Norge och firat tjugondedag Knut. Sonen fyller ju år då, men självklart är det sonsonen som blir huvudpersonen. Han gillar väldigt mycket att spela spel på sin dator. Inte behöver man vara stillasittande för det tycker han, och lägger upp foten bakom huvudet.

Vid Karl Johans gate

En helg går fort, men vi hann åka en tur med trikken och bese Oslo centrum lite grann. Roligt tyckte vi var att Daniel har en mössa som det står Västerviks IK på.

Vi spelande ”vanliga spel” också

Franz slog förstås både farmor och farfar i timeline. Senare var vi ute och letade skatter s k geocatching.

Vi hittade den!

Så var det dax att åka tillbaka till Sverige.

Mot Sverige igen.

Molnen tornade upp sig i fjärran. Vad skulle detta bli för väder? När vi närmade oss gränsen gick solen upp och det blev inte så mycket av något oväder.

Utsikt från mammas balkong

Sedan sov vi två nätter hos mamma.

Nya köket

En kväll var vi och besåg Kalles och Evelinas nya kök. Det var lite skillnad mot förra gången vi var där, när allt var utrivet och de fick diska på toan.

Elliot och en av de nya katterna

Det är inte så lätt att hålla reda på vad alla djuren i Frändefors heter. Därför avstår jag från att namnge katten på bilden. Katterna heter annars Tiger, Tuffing, Peking och Dylan. Hundarna heter Blixten och Blaise.

Hundarnas vattenskålar

Djuren är viktiga här, och de får verkligen dricka kungligt.

Vintergäck

Nu är vi hemma igen, och på vår gård blommar Vintergäcken. Det kanske inte är så konstigt förstås, för enligt namnet ska den väl blomma på vintern. Om de nu är vinter nu?

Gott slut och gott nytt år!

Hon siktar mot nya mål!

Nu får vi lov att vända ryggen mot 2019 och försöka lära oss skriva och säga 2020 istället. Hur detta ska bli får vi väl se. I stort sett hela Australien står i brand, och Trump har verkligen ställt till det. I Sverige har vi fixat till det så de bättre bemedlade får det bättre, sjukvårdspersonal sägs upp och sjukhusen får gå i stabsläge rätt vad det är. Sverigedemokraterna är på frammarsch… Jag broderar på den”gamla damen” så jag knappt har tid att gå ut. Det får nog bli lite förändring på både det ena och det andra.

Lokalt motiv

Jag är faktiskt på gång igen efter att motionerandet varit lite trögt i november och december. Nu har ljuset kommit tillbaka och igår var jag till och med på andra sidan järnvägen. Tydligen ska det vara lite konkurrens mellan de som bor söder eller norr om järnvägen. Nu har jag alltså varit över gränsen med mina apostlahästar. Så fick jag se en väggmålning som var ännu finare än de vi har på norr.

S:ta Petri kyrka

På hemvägen gick jag förbi samma kyrka som var på målningen, fast i verkligheten.

En hälsning från rosen som inte vill dö

Nu förstår jag varför rosorna brukar vara så fina, som är nedpetade precis intill husväggarna – eller inte.

Badande änder

Idag gick promenaden åt andra hållet, och då var det faktiskt badväder – åtminstone för en del. Som vanligt tar det ett tag innan man vänjer sig vid att skriva 2020. Konstigt nog brukar man vänja sig vid det mesta.

Ur led är tiden

God fortsättning!

Ena dagen är det ”pissväder” och andra dagen är det likadant. En riktig promenadfreak måste ändå trotsa vädret ibland och slänga sig ut i verkligheten. Vad gör det om glasögonen regnar igen och alla kläder måste hängas för tork över badkaret när man kommer hem.

Det finns faktiskt något blått bakom molnen

Man får tänka på att det var faktiskt en dag som molnen skingrade sig en aning. Då får man vara snabb om man inte bara ska se det genom fönsterrutan. Annars har både november och december varit ovanligt grå. Nu har vintersolståndet varit, så dagarna blir sakta lite ljusare.

Vattenspegel utan tillstymmelse till is
Dan före dopparedan

Enligt gammal tradition klär Jan alltid granen dagen före julafton med stor koncentration. Enligt vår son är granen precis lagom stor att lägga julklappar under. Undrar vad han menade med det?

Klart

Vi blev nöjda med resultatet i alla fall och firade med glögg och pepparkakor.

Dränkt käring

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, som förskolleläraren sa. 🙂

Dragspelsmusik i parken

Spelemännen

Plötsligt var det nästan som om våren kommit. Så klart det måste bli lite dragspel och annan musik i parken. Trist att näsan vittrat sönder på den ene och den andre verkar som om han fått munsår. Trevliga ser de ut ändå och man blir ju alltid glad av fin musik.

Greta Thunberg i ett skyltfönster, konstnär: Eremias Ekube

Unga Greta Thunberg har blivit en riktig världskändis. Nu sitter hon på tåget på väg hem för att vila upp sig. Hon har sett så liten och blek ut när hon smygit fram i folkmassorna. Vilken storm hon rivit upp! En alldeles omöjlig uppgift kan man tycka. Hon/vi har många stora gubbar emot sig. Det ser mörkt ut.

Snöbollar i töväder

På torget finns det lite prylar som ska försöka få oss i julstämning trots allt. Jag lyfte aldrig på locket, men här finns löfte om att få låna snöbollar. Det är väl sådana snöbollar man får räkna med i framtiden när vädret varken är si eller så.

Spegelblankt

Luciadagen

Staffan stalledräng och Lucia

Staffan stalledräng och Lucia har letat sig fram ur de djupa vrårna och lyser upp lite när vi dricker vårt ”11-kaffe” idag. Det regnar och regnar och jag vill inte gå ut för en sekund idag.

Syateljén

Jag har arrangerat mig en syateljé, ja något måste man ju muntra upp sig med i allt det gråa. Det är så många färger i mitt broderi och alla finns i uppmärkta plastpåsar, som hänger 5 och 5 på ett klädstreck. Jag har fått för mig att det ska vara lättare att bläddra sig fram till rätt nyans.

En härlig leksak

Klädstrecket består av ett resårband, vilket Ronja lyckas få upp i en väldig sväng. Bra, för hon gillar inte att jag använder en massa plastpåsar. Nu får man bara tänka på att plastpåsearrangemanget fixade jag på 1980-talet. Då var det mera inne att använda plast. Nu kan man kalla det för återanvändning.

Fotnot: Broderiet är något jag återupptagit från 1980-talet, då jag fick ge upp ganska snart. Nu hoppas och tror jag att jag fått mera erfarenhet och tålamod med åren. Kan det bli färdigt inom nästa 10-årstid??

Röd amaryllis

Tidigare i veckan har vi tittat på Nobelbanketten. Det är intressant att lyssna på vad de duktiga vetenskapsmännen åstadkommit. Båda litteraturpristagarna var lite kontroversiella, men skriver de bra böcker så var det väl det som gällde. Så tittade vi förstås på alla fina klänningar. Någon såg ut som en röd amaryllis.

Vit amaryllis

Andra såg ut som en vit amaryllis, men då var det oftast med betydande svarta inslag också, vilket tydligen var en innefärg.

Julkaktus

Inte är det väl styggt att likna någons klänning vid en julkaktus? Det är ju mest färg och form jag tänker på.

Himlen stod i brand

Dagens himmel vill ingen titta på, så nu får man drömma sig tillbaka till tidigare i månaden då det nästan såg ut som om det fanns en sol därbakom. Ha en fin luciadag ni som läser detta!

Dimman lättar.

Novemberväder

November har bjudit på extremt dimmigt, grått och tråkigt väder. Det har varit närmre rekord i grådagar i november.

Novemberkaktus

Novemberkaktusen däremot har gillat tillvaron, den har nästan blommat ihjäl sig. Detta är trofasta blommor som kommer igen år efter år, mer eller mindre.

Budgivning på myrstack

Svensk fastighetsförmedling försöker pigga upp sig med att lägga ut en myrstack till försäljning.

Grattis på födelsedan pappa sa Elliot!

Här är storrenovering på gång, så köksbordet och alla köksattrialjer finns i vardagsrummet. Elliot vet precis var alla saker finns, så det är bara att fråga honom när man inte hittar. Tårta och kakor kunde vi äta i alla fall.

Dylan, Tuffing och Peking

Man kan gissa att det är födelsebarnet som fått bestämma namn på kattungen Peking, till fotbollslaget i Norrköpings ära.

Minneslunden

Synd att pappa inte fick vara med om sin 95-årsdag. Mamma, min bror med familj och vi var i alla fall där med ljus och blommor.

Snön är här!

Igår snöade det, och genast blev allt mycket ljusare. Idag har solen skinit och nu smälter det bort igen.

Gröna gången.

Härligt med sol, men det var inte värt mödan att knäppa på sig broddarna. Hoppas vi får behålla både snö och sol några dagar! Nu ska jag baka lussebullar för imorgon är det 1 advent. Stjärnorna och adventsstaken är redan framme.

Trevlig advent till alla!