Svenska baser (BBSer)

Texten nedan skrev jag 2009 men den blev aldrig publicerad och därmed glömd. Men nu hittade jag den så jag postar den här även om den inte blev färdig. De som är i min ålder var nog bland de sista som använde sig av BBSer, vilket står för Bulletin Board System, dvs en dator som man kude koppla upp sig direkt mot via modem. Så fort Internet kom blev BBSerna omoderna och försvann väldigt fort. Under årena innan detta skedde så kopplade jag upp mig på BBSerna i mitt närområde och satte senare även upp min egen BBS. BBSer var helt textbaserade dock ofta med färger under den tiden jag höll på med med det. Det var viktigt att ha en häftig eller snygg login och logout sida som ofta använde sig av det som man kallar ASCII eller ANSI-art.

Loginsidan innehöll för det mesta en logo med namnet på BBSen medan logout sidan innehöll telefonnummer till andra BBSer som man annonserade om. Detta var ofta personer man kände som i sin tur hade mitt nummer på sin logout sida. En skillnad mot Internet idag var att detta med BBSer var något som var mycket mer lokalt. Dvs du var sällan eller aldrig inne på BBSer i andra länder eftersom man betalade utlandstaxa för att ringa upp dem. Dessutom hade man i Sverige ett system där det var billigast att ringa inom sitt eget riktnummer (lokalsamtal), lite dyrare till alla angränsande riktnummer (regionalsamtal), och dyrast till resten (rikssamtal). Detta innebar givetvis att man i stort sett kopplade upp sig mot BBSer i ens egen närmiljö eller den stad eller kommun detta innebar. Bodde man vid kusten hade man lite otur eftersom det var färre områden med regionaltaxa. För mig hade jag dock turen att fastän jag bodde vid kusten så fanns det ett riktnummer med regionaltaxa på havsidan i alla fall eftersom Gotland låg där. Det fanns en lista som kallades Svenska BBS-listan som innehöll alla de BBSer som anmält sig att bli listade där. Det finns fortfarande att beskåda här. Man kan se hur intresset svalnade med Internets ankomst.

Från 1991-1999 uppdaterades listan en gång per vecka, sedan allt mer sällan och nu är senaste uppdatering från 2003 och innehåller ca 40 BBSer. Som mest var där 954 BBSer i Septemer 1995. När jag läser den listan så är det många namn på BBS:er jag känner igen, synd att man inte kan se hur de en gång såg ut. Jag roade mig med att plotta antalet BBS:er i de listorna som publiserades från 1991-2002. De första webservarna på internet dök upp ca 1994. Svenska BBS listan

Intelligenta djur

Läste en artikel som handlade om hur katter tänker och upplever världen annorlunda. T.ex. arbetar katter mer med absoluta koordinater där de är i centrum, t.ex. om man gömmer en leksak under den vänstra av två likadana lådor medan katten ser på och sedan flyttar dem bägge (inklusive leksaken) lika mycket åt vänster ( när katten inte ser på ) så letar katten när den får komma tillbaka till rummet bakom den högra skärmen eftersom det var där i rummet i förhållande till katten som leksaken gömdes. Vi människor hade mer naturligt lagt på minnet att föremålet gömdes i den vänstra lådan. Man har tydligen också kommit fram till att katter kan räkna ungefär till 7. Något annat som kan vara intressant att veta är att katter ju ser väldigt bra i mörker men de ser inte färger lika bra som människor, de ser ungefär som en människa som har röd-grön färgblindhet.

I övrigt när det gäller djurs intelligens så finns det ett test som ofta nämns som kallas spegeltestet där man fäster ett märke någonstans på djuret (när det inte märker det) och sedan ser om det upptäcker det när det ser sig själv i en spegel (dvs att de förstår att de ser sig själva). Detta är det bara ett fåtal djur som klarar av och testet sägs bevisa att djuret har ett slags självmedvetande. En människa klarar detta ungefär vid 18 månaders ålder, medan inget av våra vanliga husdjur klarar det. Bland djuren så är det hominiderna (människor, schimpanser, gorillor och orangutanger), flasknosdelfiner, späckhuggare, elefanter. Men det är ett djur till som lite oväntat klarar detta och det är skator, vilket också är det enda icke-däggdjuret som klarar detta. Så känn dig inte alltför överlägsen nästa gång du ser en skata 🙂

Euromagpie

git

När man programmerar är ett viktigt redskap versionshantering, vilket bland annat är ett system för att lagra ens arbete och historia så att man kan gå tillbaka till tidigare versioner. Det finns en hel uppsjö med olika system för detta. Jag har i stort sett använt 3 st CVS, Subversion och Git. Det första jag använde var CVS och det är totalt sett det jag använt mest. Men CVS har sina problem. Jag testade en kort stund Subversion på ett mindre projekt men skillnaderna var inte tillräckligt stora för att jag hade lust att byta helt från CVS, mest av den enkla anledningen att jag kan CVS. Git däremot är värt att byta till, jag har inte tänkt att gå igenom alla detaljer här men det är det jag jobbar med nu. Jag har också tidigare nämnt att jag flyttade ett projekt från Subversion till Git.

Givetvis när man är ovan med ett nytt system så hamnar man i situationer där man gör fel. Jag upptäckte idag att jag hade commitat från en annan dator där mitt användarnamn inte var korrekt inställt, därmed fick en del ändringar i koden fel författarnamn. Så jag lärde mig hur man korrigerar detta genom att skriva om historien, vilket för övrigt är något man inte gärna vill göra på ett större projekt, men mitt lilla projekt innehöll bara en ynka fil med historia ca 1 månad tillbaka. För den intresserade kan man göra detta genom att använda kommandot ”git-filter-branch” med argumentet ”--env-filter <command>” och sedan ”git push --force origin master”, men läs ”man git-filter-branch” innan du testar detta :-).

Wikipedia och fokus

Har lekt lite med att göra några närbilder med en teknik som kallas ”focus stacking”. Är inte säker på vad en bra svensk översättning kan vara, men i alla fall så innebär det att man tar många bilder på ett objekt där man bara ändrar fokuseringen mellan varje bild och därefter slår dem samman för att få skarpt fokus över hela bilden. Annars när man tar närbilder så är skärpedjupet mycket kort, bara någon millimeter. Man kan visserligen använda en liten bländaröppning, men det hjälper inte så mycket på extrema närbilder, dessutom får man då problem med diffraktion. Det finns mjukvara som gör ”focus stacking” enkelt, jag använde mig av Zerene Stacker.

Här är två bilder jag la till på Wikimedia Commons:

Timjan
Timjan
En tablett till diskmaskinen
En tablett till diskmaskinen

Bilden på tabletten var mitt första försök så den har några tydliga misstag om man ser efter, bilden på timjan blev mycket bättre. Men det tar lite tid, att använda stativ är ett måste, dessutom gärna en fjärrutlösare (eller timer) och att använda sig av ”mirror lock-up” för att undvika vibrationer som annars ger ganska tydligt sämre skärpa.

För övrigt så noterade jag att engelska wikipedia nu har ca 2980000 artiklar, alltså bara 20000 till så finns där 3 miljoner artiklar. Antalet aktiva användare (personer som gjort en redigering de senaste 30 dagarna) är över 147000 st.

Värme och ljud

Nu är det för varmt tycker jag, kl är snart 24 och det är 31 grader i mitt sovrum, hoppas hösten kommer snart, men enligt prognoserna ska det bli ännu varmare.

Annars har jag lyssnat på mina nya högtalare, det blev ett par Klipsch.

3665674110_e45f56f4f2 (1)

Stor skillnad mot de gamla, men det ska visst ta ett tag att ”spela in” dem enligt hi-fi nördarna på diverse forum, vi får se om det stämmer 🙂

17 mai 2009

Mycket soligt och fint i år på nationaldagen här i Norge. Här är några bilder:

Trångt på Karl Johan
Trångt på Karl Johan
Thorbjørn Jagland vinkar från Stortinget
Thorbjørn Jagland vinkar från Stortinget
Barnetåget
Barnetåget
Karl Johan
Karl Johan
Kungafamiljen
Kungafamiljen
En blå gutte-russebuss, Christiania
En blå gutte-russebuss, Christiania
En jente-russebuss, DiVali med Indiskt tema
En jente-russebuss, DiVali med Indiskt tema
Salut på Akershus festning
Salut på Akershus festning
Aker brygge
Aker brygge

Påsken 2009

Använder tiden till att inte göra så mycket alls egentligen 🙂

Men jag har gått på konsert, Inferno, var några år sedan jag var där sist. Tog några bilder med mobilen, blir inte så bra men jag orkar inte släpa omkring på en stor klumpkamera på konsert.

Som vanligt blandad kvalitet, en del bra och en del dåligt.

Annars har jag spelat en hel del Wipeout HD då det kommit ut en ny patch som infört rating system. Väldigt trevligt att det kom eftersom onlineläget blev lite enahanda efterhand när man inte hade någon statistik. Men jag blev lite besviken att ratingen i stort sett verkar vara ett mått på aktivitet snarare än skicklighet, dvs man förlorar ingen rating om man förlorar men tjänar rating när man vinner. Så de som är bra stiger i graderna snabbare men de som är mindre bra stiger också med enda skillnaden att det går saktare. Jag antar att utvecklarna med det nya systemet ville att alla skulle kunna känna att det går framåt istället för att en del mindre bra spelare fick svart på vitt att dom inte är bra. Dessutom introducerade patchen en hel del buggar; men jag antar att det fixar sig så småningom.

Vart tog alla bin vägen ?

Läste i Scientific American om det man kallar CCD (Colony Collapse Disorder) och den senaste forskningen om detta. CCD handlar om att extremt många bin plötsligt dör utan att man först hade en aning om varför, framför allt sker detta i USA men också i Europa. Det handlar om allt från 25% till 90% av alla bin beroende på vilken region man ser på. Detta är naturligtvis väldigt allvarligt eftersom bina används för att pollinera en mängd grödor som används som mänsklig föda.

Tydligen har man nu kommit fram till vad som kan vara orsaken eller i alla fall en del av orsaken. Det har visat sig att i de flesta kolonier som genomgår CCD har man påvisat ett virus IAVP (Israeli Acute Paralysis Virus). Det som jag tycker var intressant var att man i artikeln pekade ut att USA har haft förbud på import av bin från andra länder ända sedan 1922 och fram till 2005 då påtryckningar från bi-industrin om att man behövde mer bin gjorde att man hävde detta importförbud och började importera bin från Australien till USA.

Image by: Antonio Machado (CC - by-nc-sa 2.0)
Image by: Antonio Machado (CC – by-nc-sa 2.0)

Man tror att dessa importerade bin kan vara vad som introducerade IAPV till USA. Tål att tänka på att man inte ska leka med naturen hur som helst; den kan slå tillbaka värre än man kunde tänka sig. Ett annat problem nu när viruset är introducerat är att bin inte kan vaccineras eftersom deras immunsystem inte fungerar som hos oss däggdjur. Men man forskar på om man kan odla fram bin som är resistenta mot viruset. Biodlarna har också börjat använda sig av tekniker för att förhindra spridningen av viruset så mycket som möjligt t.ex. genom att desinficera kupor innan man låter nya kolonier flytta in, och man har börjat ge bina extra tillsatser eftersom de ofta får pollinera enorma fält av den samma grödan vilket gör deras kost extremt enahanda jämfört med vad vilda bin får.

Som exempel på vad bin betyder är värdet på odlingen som till fullo är beroende av pollinering från bin i USA mer än 15 miljarder dollar (~120 miljarder SEK / ~100 miljarder NOK).

Nytt objektiv

Skaffade ett nytt objektiv till kameran idag, har inte hunnit testa det så mycket ännu men tog några bilder på vägen hem. Köpte ett Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM. Det lönar sig verkligen att titta i flera butiker, 1000 kr i skillnad på priserna i de två butikerna jag hittade som hade objektivet.

Ett objektiv som lämpar sig för porträtt; inte för att jag har så många att ta kort av men jag hittade i alla fall några statyer som ställde upp 🙂

På vägen hem såg jag ett hus där de boende hade hängt ut banderoller i ett område där det förekommit mycket försäljning av droger. Jag har själv blivit erbjuden att köpa när jag gått här tidigare, men nu såg jag inga försäljare så det verkar som det har hjälpt. Men de har väl bara flyttat nånannanstans antar jag, men det blir i alla fall trevligare att gå ned till centrum nu. Men det är sorgligt att det är så mycket droger i Oslo, längre ned i centrum står det alltid en stor samling med narkomaner.

På banderollerna står det: "VI BOR HER, VI SER DEG. IKKE KJØP DOPET DITT HER!"
På banderollerna står det: ”VI BOR HER, VI SER DEG. IKKE KJØP DOPET DITT HER!”