git

När man programmerar är ett viktigt redskap versionshantering, vilket bland annat är ett system för att lagra ens arbete och historia så att man kan gå tillbaka till tidigare versioner. Det finns en hel uppsjö med olika system för detta. Jag har i stort sett använt 3 st CVS, Subversion och Git. Det första jag använde var CVS och det är totalt sett det jag använt mest. Men CVS har sina problem. Jag testade en kort stund Subversion på ett mindre projekt men skillnaderna var inte tillräckligt stora för att jag hade lust att byta helt från CVS, mest av den enkla anledningen att jag kan CVS. Git däremot är värt att byta till, jag har inte tänkt att gå igenom alla detaljer här men det är det jag jobbar med nu. Jag har också tidigare nämnt att jag flyttade ett projekt från Subversion till Git.

Givetvis när man är ovan med ett nytt system så hamnar man i situationer där man gör fel. Jag upptäckte idag att jag hade commitat från en annan dator där mitt användarnamn inte var korrekt inställt, därmed fick en del ändringar i koden fel författarnamn. Så jag lärde mig hur man korrigerar detta genom att skriva om historien, vilket för övrigt är något man inte gärna vill göra på ett större projekt, men mitt lilla projekt innehöll bara en ynka fil med historia ca 1 månad tillbaka. För den intresserade kan man göra detta genom att använda kommandot ”git-filter-branch” med argumentet ”--env-filter <command>” och sedan ”git push --force origin master”, men läs ”man git-filter-branch” innan du testar detta :-).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *