Intelligenta djur

Läste en artikel som handlade om hur katter tänker och upplever världen annorlunda. T.ex. arbetar katter mer med absoluta koordinater där de är i centrum, t.ex. om man gömmer en leksak under den vänstra av två likadana lådor medan katten ser på och sedan flyttar dem bägge (inklusive leksaken) lika mycket åt vänster ( när katten inte ser på ) så letar katten när den får komma tillbaka till rummet bakom den högra skärmen eftersom det var där i rummet i förhållande till katten som leksaken gömdes. Vi människor hade mer naturligt lagt på minnet att föremålet gömdes i den vänstra lådan. Man har tydligen också kommit fram till att katter kan räkna ungefär till 7. Något annat som kan vara intressant att veta är att katter ju ser väldigt bra i mörker men de ser inte färger lika bra som människor, de ser ungefär som en människa som har röd-grön färgblindhet.

I övrigt när det gäller djurs intelligens så finns det ett test som ofta nämns som kallas spegeltestet där man fäster ett märke någonstans på djuret (när det inte märker det) och sedan ser om det upptäcker det när det ser sig själv i en spegel (dvs att de förstår att de ser sig själva). Detta är det bara ett fåtal djur som klarar av och testet sägs bevisa att djuret har ett slags självmedvetande. En människa klarar detta ungefär vid 18 månaders ålder, medan inget av våra vanliga husdjur klarar det. Bland djuren så är det hominiderna (människor, schimpanser, gorillor och orangutanger), flasknosdelfiner, späckhuggare, elefanter. Men det är ett djur till som lite oväntat klarar detta och det är skator, vilket också är det enda icke-däggdjuret som klarar detta. Så känn dig inte alltför överlägsen nästa gång du ser en skata 🙂

Euromagpie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *